Internetloos

Is dat eigenlijk een bestaand woord? Internetloos?

Laatst las ik een artikel dat 6% van de Nederlandse bevolking boven de 12 jaar geen internet gebruikt. Boven de 75 jaar is dat 32%. Sommigen vinden het te moeilijk, of niet nodig en anderen zijn ongerust over de veiligheid of privacy.

Het wordt steeds lastiger om zonder internet te leven. Bij banken kon je tot voor kort langsgaan bij een filiaal om spaargeld over te schrijven naar je betaalrekening, of om een spoedbetaling (tegen vergoeding) te laten uitvoeren. Dat kan niet meer, de enige optie is dan een overschrijvingsformulier voor de ‘internetlozen’. Een overschrijving duurt echter een paar dagen.

Dan maar even bellen om uit te leggen dat de betaling vertraagd is zodat gas/electra/telefoon niet afgesloten wordt? Veel bedrijven hebben geen telefoonnummer voor vragen. Contact kan alleen via een email of chat. 

Boodschappen laten bezorgen? Via online besteldiensten
Inschrijven voor een seniorenwoning? Via woningnet met DigiD

Superfijn al die snelle service via internet, maar wat jammer dat er zo weinig rekening gehouden wordt met een grote groep mensen waaronder vooral ouderen. Ze zeggen dat je nooit te oud bent om te leren, maar ik merk dat de stap van helemaal geen internet naar zelf redzaam zijn op internet voor deze mensen veel te groot is. En dan hebben we het nog niet eens over stramme vingers, slechter zicht of een traag reactievermogen.

Toch nieuwsgierig geworden of het woord ‘internetloos’ bestaat kwam ik (ja, via internet :) een filmpje tegen over een Italiaans dorpje, waar het bereik van internet laag is. Grappig om te bekijken.
En ja, ook dat kan dan weer niet zonder internet...











Reacties

Populaire posts van deze blog

Kerst- en nieuwjaarswensen

Koudwatervrees